Nieuwe online serie maakt psychische problematiek onder jongeren bespreekbaar

MIND en de Hersenstichting lanceerden op 3 december Levensliedjes, een online videoserie op de kanalen van jongerencommunity 2K40. In de serie gaan jongeren met mentale problemen op stap met een Nederlandse artiest en creëren zij samen een nieuw nummer dat hen helpt het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. Dit meldt MIND.

Steeds meer jongeren hebben te maken met mentale problemen. Maar liefst één op de zeven Nederlandse jongeren ervaart depressieve klachten die vaak gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van onder meer MIND en de Hersenstichting is uitgevoerd.

Muziek vertelt een verhaal

“Praten over problemen is de eerste stap naar verbetering, maar dit blijkt vaak de moeilijkste stap”, zegt Marjan ter Avest, directeur van MIND. “We lijken niet graag te praten over onze gevoelens, maar we zingen er wel over.” Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting vult aan: “Ontelbaar veel liedjes gaan over onze gevoelens. Muziek vertelt je verhaal, is een manier om je gevoelens te uiten en om de mensen om je heen beter te begrijpen. Onderzoek toont aan dat muziek stress en pijn vermindert en je welzijn kan verhogen.”

Levensliedjes

Met deze gedachte lanceren MIND en de Hersenstichting de online videoserie Levensliedjes. Levensliedjes draait om praten en zingen over mentale problemen. Het doel achter de serie is het doorbreken van het stigma rondom psychische problematiek. Drie jongeren laten zien en horen hoe zij dealen met hun mentale issues, samen met drie Nederlandse artiesten. Rapper Pjotr is gelinkt aan Cindy, zangeres Delany aan Maud en zangeres Naaz aan Lars. De jongeren worstelen met angst, prestatiedruk en depressie.

In elke aflevering gaat de artiest in gesprek met één van de jongeren en gebruikt de artiest hun issue als inspiratie voor een nieuw nummer. Deze nieuwe levensliedjes bieden de jongeren hulp bij het open zijn en het praten over mentale problemen, met vrienden en familie. Het doel is om andere jongeren te stimuleren om ook open te zijn over hun mentale issues. Maud: “Wat ik graag zou zien, is dat mensen niet meer zo veel pijn alleen hoeven te lijden. En dat kan alleen als we met z’n allen open zijn en elkaar kunnen helpen door herkenning.”

De videoserie wordt vanaf 3 december wekelijks uitgezonden op het YouTube- en Instagram-kanaal van 2K40, de jongerencommunity van de Gezonde Generatie. Klik hier om de eerste aflevering met Delaney en Maud te bekijken.

Door: Nationale Onderwijsgids