Primeur in Drachten: ROC Friese Poort bouw mbo-school in ziekenhuis

ROC Friese Poort werkt samen met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten aan de bouw van een nieuwe mbo-school. De school wordt gebouwd op het terrein van het ziekenhuis, en dat is een landelijke primeur. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Vanaf 2022 zullen honderden studenten van volwassenonderwijs Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort hun opleiding in de nieuwe school kunnen volgen. De initiatiefnemers van de samenwerking denken dat de nieuwe school de kwaliteit van de opleiding ten goede zal komen. Studenten zullen immers hun opleiding volgen in een omgeving die veel realistischer is.

Primeur

“Je ziet in de academische wereld wel dat studenten worden opgeleid in academische ziekenhuizen. Maar een regionaal ziekenhuis met een mbo-instelling? Nog niet vertoond in het land”, aldus Bert Kleinlugtenbeld, directeur van het Nij Smellinghe. Kleinlugtenbeld heeft zelf een achtergrond in het onderwijs, wat volgens Dick ter Wee van ROC Friese Poort een groot voordeel is: “Hij begrijpt waarom dit belangrijk is.” De twee partijen willen dat studenten ook daadwerkelijk (onder begeleiding) zullen bijdragen aan de zorg in het ziekenhuis. Kleinlugtenbeld ziet bijvoorbeeld de afdeling voor dagopname als een optie daarvoor. 

Food and Care

De samenwerking tussen ROC Friese Poort en Nij Smellinghe leidt ook tot een nieuwe mbo-studie, op niveau 4: Food and Care. Deze opleiding zal gericht zijn op voeding die kan helpen bij het herstel van patiënten.

Door: Nationale Onderwijsgids