Week 39: Baudet, Gezonde Basisschool en problemen examens door corona
Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo ontstond er ophef over een uitspraak van een filososiedocente van de Hogeschool Den Haag over Thierry Baudet, presenteerde de Universiteit Maastricht opmerkelijke resultaten van het project Gezonde Basisschool van de Toekomst en komen scholieren in de knel met hun examens door de coronaregels.

Maandag: onderwijsbonden beginnen petitie voor maximaal 21 leerlingen in een klas

Onderwijsbond AOb is samen met Lerarencollectief, Ouders & Onderwijs, Leraren in Actie en andere verenigingen van onderwijspersoneel, ouders en leerlingen een petitie gestart voor kleinere klassen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het streven is om in 2025 maximaal 21 leerlingen in een klas te hebben. Nu zitten vaak 30 kinderen in een lokaal.

Dinsdag: 'Uitspraak in filosofieles over Baudet uit verband gerukt'

Een uitspraak van een docente van de Hogeschool Den Haag die lijkt te speculeren over het doden van voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) is uit zijn verband gerukt. Dat stelt de Hogeschool Den Haag in reactie op de ophef die is ontstaan na de uitspraak van de docente tijdens een college filosofie.
 

Woensdag: aanleren gezond gedrag op basisschool dringend noodzakelijk volgens onderzoekers UM

Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarvan op dinsdag 22 september de eindresultaten bekend worden gemaakt tijdens een symposium in Venlo. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken vier jaar lang ruim 2200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen. Zij schrokken van de grote verschillen in gezondheid bij kinderen op deze scholen en doen een dringende oproep richting beleidsmakers, schoolbesturen en overheden: niets doen is geen optie.
 

Donderdag: experts willen hogere doelstellingen en meer begeleiding om leesvaardigheid te verbeteren

Het is beter voor de leesvaardigheid van basisschoolleerlingen als de lat niet te laag wordt gelegd en ze genoeg begeleiding krijgen bij het lezen. Dat zeggen experts tijdens een bijpraatsessie over leesvaardigheid in de Tweede Kamer. Zij willen hier meer aandacht voor tijdens de opleiding van nieuwe leraren.

Vrijdag: scholier met griepklachten in de knel door regels rond examens 

Scholieren die wegens griepverschijnselen een schoolexamen niet kunnen doen, mogen deze op sommige scholen helemaal niet meer maken. Daardoor dreigt een situatie te ontstaan waarbij een leerling ondanks klachten toch naar school gaat. 

Door: Nationale Onderwijsgids