Oud-officier Korps Mariniers Peter Hengeveld nieuwe COO bij EuroCollege

Principes als discipline, hard werken, presteren onder druk en grenzen verleggen, die jongeren bij het Korps Mariniers aangeleerd krijgen, kunnen ook een belangrijke rol spelen in de verbetering van het Nederlandse onderwijs. Nu ontbreekt op scholen veelal gezag en is ‘moeten’ een vies woord geworden. Daardoor raken veel kinderen tussen wal en schip. Dit meldt EuroCollege.

Dat stelt oud-officier Peter Hengeveld van het Korps Mariniers, die onlangs is aangesteld als directeur operationele zaken (COO) van het EuroCollege. De privéschool voor versnelde mbo- en hbo-opleidingen heeft een onderwijsconcept dat uitgaat van kleinschalige scholen, discipline, mindset, doelgericht hard werken en een-op-een begeleiding gericht op het sterk maken van studenten. Het motto daarbij is ‘no pain, no gain’. 
 

Mariniersprincipes

“Dit concept is nauw verbonden met de principes van het Korps Mariniers”, zegt Hengeveld. “De begeleidende staf zit er bovenop, zodat de student doet wat van hem of haar wordt verlangd en staat hierdoor continu onder druk om te presteren. Dit is volgens mij de enige wijze om de jeugd gereed te stomen voor een maatschappij die continu voor veranderingen staat en veel van de werkende burger verlangt. Succes komt je niet aanwaaien. Daarvoor moet je hard werken met de juiste kennis.”
 

Discipline

Volgens Hengeveld ontbreekt het tegenwoordig aan discipline en een consequent opleidingskader, iets waar zowel aankomende mariniers als jonge studenten naar snakken. Discipline is volgens hem echter niet hetzelfde als volgzaamheid. Op missies van de mariniers wordt gekeken naar de kennis van de persoon en hoe hij of zij zich handhaaft binnen de groep.  
 
In september opent EuroCollege zijn vierde vestiging in Groningen, na Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Hengeveld gaat de uitbreidende organisatie in goede banen leiden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids