Normal_solliciteren__vacature__sollicitatiegesprek__cv__1_

Het middelbare beroepsonderwijs (mbo) heeft een tekort van 19.000 stage- en leerwerkplekken. Medio mei werd er nog gesproken over 13.000 plekken. Voor de coronacrisis was er al sprake van tekorten maar sinds enkele maanden is het gebrek aan stages alleen maar groter geworden. GroenLinks en mbo-instellingen vinden het budget van 20 miljoen euro van de overheid bij lange na niet genoeg en hopen op meer. Dit meldt RTL Nieuws. 

Mbo-studenten die in een winkel, sportschool, horecagelegenheid of zelfs in de zorg stage liepen of wilden stage lopen, konden dat de afgelopen tijd niet doen. Alles was gesloten en nu nog is niet alles zoals het was. De huidige schaarste lijkt op de tekorten die tijdens de crisis van 2008 ontstonden. Destijds leidde dit tot flinke problemen op de arbeidsmarkt. Als het aan GroenLinks ligt wordt dat ditmaal voorkomen.

Leren van crisis 2008

“Als er één ding duidelijk is geworden in deze crisistijden, is het dat onze samenleving gedragen wordt door praktisch opgeleide mbo-studenten. Daar moeten we nu van leren”, aldus de partij die pleit voor meer geld van het kabinet. Voor vitale sectoren die mbo-opgeleide mensen nodig hebben zou een stagefonds moeten komen. Zo worden bedrijven in de logistiek, veiligheid en de zorg beter ondersteund in tijden van nood, zodat stageplekken beschikbaar blijven.

De Tweede Kamer sprak vorige week over de problemen in het mbo, die mede door corona zijn ontstaan. 

Door: Nationale Onderwijsgids