Scholencompetitie Raspberry Pi 2020 succesvol afgesloten met digitale finale

De tweede Nederlandse editie van de Raspberry Pi scholencompetitie is ten einde. In deze wedstrijd worden jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen uitgedaagd om met de kleine Raspberry Pi computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Het thema van dit jaar, Smart Cities & Mobiliteit, resulteerde in diverse uitvindingen, die in deze tijden relevanter blijken dan ooit. Dit meldt PA Consulting.

Vier teams vielen in de prijzen: Smart City Water won de prijs voor meest creatieve uitvinding. De meest impactvolle uitvinding werd gepresenteerd door Smart City Signs. Team GMS won de prijs voor de meest haalbare uitvinding. De nieuwe AAA-award was voor de Smart Blind Guide.
 
De competitie verliep dit jaar anders dan gepland: vanwege de coronacrisis werd de competitie vanaf maart voortgezet in een digitaal format. Desondanks bleven van de ruim dertig aanmeldingen zestien teams in de running voor de prijzen. Zij kregen te maken met pittige uitdagingen: samenwerken op afstand is toch anders dan wanneer je samen in één ruimte bent. Toch is dit format in de geest van de competitie. “De Raspberry Pi competitie is bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor technologie, en om ze belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden bij te brengen”, zei Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “Dit digitale format is eigenlijk de belichaming van die insteek. Het vergt een andere manier van communiceren en van samenwerken, en de afgelopen maanden hebben uitgewezen hoe ontzettend belangrijk het is dat iedereen daar vaardig in wordt.”
 
De presentaties werden op creatieve wijze ingevuld. Vanuit verschillende locaties of vanuit school (mét mondkapje) toonden de teams hun uitvinding, waarbij gebruik werd gemaakt van diverse hulpmiddelen, zoals vooraf opgenomen filmpjes, laptop- en telefooncamera’s en PowerPoint-presentaties. Zo wisten de teams ondanks de fysieke afstand de ideeën achter hun uitvindingen succesvol te communiceren.
 
Meer informatie over de competitie is hier te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids