Week 16: heropening scholen, ov-abonnement en prentenboek voor kinderen met TOS

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Recht op reisproduct voor studenten wordt verlengd met drie maanden door coronacrisis, helft van de ouders van basisschoolleerlingen wil dat de scholen na de meivakantie de lessen hervatten & ouders die de kinderopvang gewoon door blijven betalen, krijgen hun eigen bijdrage in de zomer al gecompenseerd.

Dinsdag: Algemene Onderwijsbond: leraren bezorgd over heropening scholen

Scholen kunnen niet zomaar worden heropend, waarschuwt onderwijsbond AOb. Zo is het heel moeilijk om 1,5 meter afstand te houden op basisscholen, middelbare scholen en roc's. Misschien moeten klassen worden opgedeeld, maar volgens AOb-voorzitter Eugenie Stolk "kan een opdeling van één klas naar drie of vier groepen fysiek bijna niet". De bond wil dat scholen pas opengaan als alle risico's zijn onderzocht.
 

Woensdag: Student? Dan wordt je ov-abonnement drie maanden verlengd wegens coronacrisis

Door de coronamaatregelen aan universiteiten en hogescholen wordt het onderwijs op afstand georganiseerd, waardoor studenten weinig gebruik maken van hun studentenreisproduct. Om hen tegemoet te komen wordt daarom het recht op het reisproduct verlengd met drie maanden. Nadat het ov-reisrecht verloopt gaan de drie extra maanden recht automatisch in. 
 

Donderdag: Helft ouders wil basisscholen weer open na meivakantie

De helft van de ouders van basisschoolleerlingen wil dat de scholen na de meivakantie, op maandag 4 mei, de lessen hervatten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1021 ouders met een kind op de basisschool dat nu digitaal onderwijs volgt.
 
 

Vrijdag: Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang uiterlijk juli vergoed 

Ouders die de kinderopvang gewoon door blijven betalen, krijgen hun eigen bijdrage in de zomer al gecompenseerd. De vergoeding moet in juni, uiterlijk juli worden betaald, laten de ministeries van Sociale Zaken en Financiën weten.

Door: Nationale Onderwijsgids