Nieuwe lessenserie voor het mbo over de vakbond

De gastlessen van de FNV zijn al jaren essentieel voor het (eerste) contact tussen jongeren en de vakbond, maar waren tot voor kort geen onderdeel van een lessenpakket. Daar is verandering in gekomen door de nieuwe samenwerking met de educatieve uitgeverij Codename Future. Afgelopen donderdag lanceerde FNV-voorzitter Han Busker de Plusmodule Sterk aan het werk! bij de mbo-opleidingen Economie en ondernemen van Curio in Roosendaal. Dit meldt FNV.

‘Wie kan mij vertellen wat een vakbond is?’, Dat is de vraag waar de nieuwe lesmodule Sterk aan het werk! mee begint, en de vraag die alle studenten aan het einde van de les kunnen beantwoorden. Toch kan niemand deze vraag beter beantwoorden dan FNV-voorzitter Han Busker, en dat heeft hij afgelopen donderdag dan ook gedaan. Samen met oud-gastlesdocente (nu coördinator) Roséanne Timmer-Aukes stond Han voor de klas om zelf de les Sterk aan het werk! te geven. 
 
De studenten hebben veel geleerd. Ze weten nu wat een cao is, hoe het precies zit met vakantiegeld én dat ze ook met een 0-urencontract recht hebben op betaalde ziektedagen. De studenten van Curio Roosendaal weten nu waar ze recht op hebben en hoe de vakbond ervoor gezorgd heeft dat deze rechten er zijn. Met Han voor de klas hebben de leerlingen direct van de bron gehoord hoe de vakbond strijdt voor een zo goed mogelijk werkend leven.
 

Meer jongeren bereiken met Codename Future

Ditzelfde leren jongeren al in de bestaande gastlessen van de FNV, maar in samenwerking met Codename Future is er nu ook een zogenaamde Plusmodule ontwikkelt die daadwerkelijk aansluit bij het vak burgerschap. Codename Future biedt deze plusmodules aan om studenten kennis te laten maken met bedrijven en instanties die belangrijk zijn voor de (Nederlandse) maatschappij, dus natuurlijk ook de vakbond! De module Sterk aan het werk! Bestaat uit twee lessen waarvan de docent tijdens de eerste les de rechten en plichten op de werkvloer behandeld. Voor de tweede les krijgt de docent de mogelijkheid om een gastlesdocent van de FNV uit te nodigen om dieper in te gaan op de stof en vragen te beantwoorden die in de eerste les naar voren komen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids