Steeds meer mbo-studenten verlaten opleiding zonder diploma om te werken

Het aantal vacatures voor mbo’ers is flink stijgende. Al meer dan de helft van de vacatures vraagt iemand op mbo-niveau, blijkt uit een data-analyse van vacature-analist Jobdigger. Zelfs al voordat mbo-studenten hun diploma hebben gehaald, strikken bedrijven hen voor een functie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Vooral naar it’ers (van 7 naar 14 procent) en mensen in de gezondheidszorg (van 40 naar 51 procent zijn steeds meer bedrijven naarstig op zoek. Voor een deel ligt dat aan de krapte op de arbeidsmarkt. Maar ook is de toegenomen populariteit van mbo‘ers toe te schrijven aan een verbeterd imago. 
 
Al tijdens de stage worden mbo-studenten gelokt met mooie salarissen en auto’s. Steeds meer studenten geven aan deze roep gehoor en verlaten de opleiding zonder een diploma gehaald te hebben. En dat is zorgelijk, vindt de MBO Raad. Want als het met de economie weer minder gaat, zijn deze studenten de eersten die weer op straat staan, vreest de raad. “Het halen van een beroepsdiploma blijft superbelangrijk. Zonder diploma is het veel lastiger om ander werk te vinden of verder te leren.” 
 
Een oplossing kan zijn om de studenten te laten overstappen naar een bbl-opleiding, waarbij ze 4 dagen werken en nog één dag naar school gaan. Zo zijn ze al van waarde voor bedrijven, terwijl ze toch hun mbo-diploma kunnen halen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids