Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Paula van Manen, leerkracht op het ROC Nijmegen, is na het verschijnen van haar boek ‘Wanneer krijgen we weer les?’ geschorst. Volgens de schoolleiding is het boek over gepersonaliseerd onderwijs, een nieuwe lesmethode, te kritisch. Dit melden de Algemene Onderwijsbond (AOb) en De Gelderlander.

Van Manen schrijft in haar boek over gepersonaliseerd leren. Op haar school werden in het schooljaar 2017-2018 voor zo’n 400 studenten de klassikale lessen ingeruild voor zelfstandig leren en flexibel werken. Het ging om studenten die de opleiding tot onderwijsassistent en tot pedagogisch medewerker voor de kinderopvang volgden. Bij gepersonaliseerd leren ligt de focus met name op het onderzoekende vermogen van de student. Studenten krijgen veel vrijheid in de manier waarop en het tempo waarin ze hun leerdoelen behalen. In plaats van door een leerkracht die voor de klas uitlegt geeft, verkrijgen studenten informatie van bijvoorbeeld het internet. Ze zoeken deze informatie zelf op. Leerkrachten nemen de rol in van zogeheten ‘leercoaches’. Ze begeleiden de studenten, maar geven nauwelijks tot geen klassikale instructies.
 

Gepersonaliseerd leren

Van Manen is van mening dat deze verandering naar gepersonaliseerd leren voor studenten te snel gegaan is. Ze beoogt dat voor een groot deel van de mbo-studenten zelfstandig leren nog te moeilijk. Veel studenten halen door deze onderwijsvorm de beoogde leerdoelen volgens haar niet op tijd. In haar boek beschrijft ze enkele situaties.
 

Wisselende reacties

De naam van de school komt in het boek niet voor, maar voor de leerkrachten en studenten is het duidelijk dat zijzelf worden bedoeld. Medewerkers en studenten herkennen zich in de pseudoniemen die gebruikt worden. Zij vinden dat er inbreuk gemaakt is op hun privacy en dat de school onnodig in een kwaad daglicht is gesteld. Ze nemen het Van Manen kwalijk dat bepaalde personen te herkenbaar zijn beschreven. Andere collega’s lieten echter weten dat het goed is dat de situatie aan de orde gesteld is, omdat studenten de dupe waren van deze onderwijsvorm.
 

Schorsing

De schoolleiding vindt dat de manier waarop kritiek geuit is niet acceptabel is. De leiding laat weten dat deze vorm van publiciteit ertoe geleid heeft dat collega’s zich in hun integriteit en privacy aangetast voelen. Van Manen is daarom geschorst. Van Manen zelf heeft na dit besluit niet meer gereageerd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids