Alfa-college brengt kinderopvang, onderwijs en bewegen samen

Het Alfa-college start in het schooljaar 2020-2021 als eerste ROC van Nederland met de nieuwe BOL-opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen. De opleiding is een combinatie van werken met kinderen en de actie van sport en bewegen. Op steeds meer plekken in Nederland komen kinderopvang, onderwijs en bewegen samen in een Integraal Kind Centrum (IKC). Daardoor is er een groeiende vraag naar breed inzetbare medewerkers. Medewerkers die het leuk vinden om te bewegen met kinderen, te ondersteunen in de klas én als pedagogisch medewerker in de opvang te werken. Met deze nieuwe opleiding speelt het Alfa-college in op de ontwikkelingen in het werkveld. Dit meldt het Alfa-college.

“Op dit moment is er een tekort aan medewerkers in onderwijs en opvang. Deze medewerkers worden nu nog afzonderlijk van elkaar opgeleid. Met de opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen kies je als student voor een opleiding waar je veel kans hebt op werk in de toekomst. Daarnaast heb je een bredere functie, meer afwisseling in je werk en je kunt meer uren per dag werken. Dus dat is voor studenten en medewerkers van de toekomst interessant. Een win-winsituatie”, zegt Annelies Bezuyen, directeur van kinderopvang CKC Drenthe. CKC Drenthe is één van de partners waarmee het Alfa-college de opleiding Medewerker Kinderopvang, Onderwijs en Bewegen samen vorm gaat geven. 
 

De opleiding 

Tijdens de opleiding maken studenten kennis met het Integraal Kind Centrum (IKC). Deze brede niveau 4 opleiding gaat over het werk voor, tijdens en na schooltijd. Studenten leren hoe om te gaan met kinderen van nul tot dertien jaar, maar ook over hun ontwikkeling en hoe ze deze kunnen stimuleren. Hier horen beweeg- en onderwijsactiviteiten bij.
 
Door: Nationale Onderwijsgids