eTwinning prijzen uitgereikt door nuffic

Vandaag reikte Freddy Weima, directeur van Nuffic, namens eTwinning 3 prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen jaar. De winnaars hebben Europese samenwerkingsprojecten opgezet voor leerlingen over verschillende thema’s, zoals recycling, de Europese verkiezingen en cultuur. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1000 euro. Dit meldt Nuffic.

De prijzen zijn uitgereikt op de landelijke eTwinning inspiratiemiddag in de Social Impact Factory in Utrecht. Drie projecten vielen in de prijzen: No Time To Waste van de Juliana van Stolbergschool in Waalwijk heeft gewonnen in de categorie primair onderwijs, #Ivote4EU van het Trinitas College in Heerhugowaard in het voortgezet onderwijs en It’s a Small World After All van het Almende College (locatie Bluemers) in Silvolde in de categorie beroepsonderwijs.
 

Samenwerking over landsgrenzen

Online samenwerken is niet gebonden aan onderwijs sector, vak of taal. De winnende projecten zijn daarom ook zeer uiteenlopend, maar stuk voor stuk inspirerend. 
 
De leerlingen van het Almende College (beroepsgericht) werkten samen met leeftijdsgenoten uit maar liefst 9 andere landen in hun project, waarin ze niet alleen Engels leerden, maar ook veel te weten kwamen over andere culturen. Ze wisselden ideeën uit over eten, muziek en over kerst. 
 
Op de Juliana van Stolbergschool (primair onderwijs) in Waalwijk hebben de leerlingen op een creatieve manier gewerkt aan actueel wereldthema; klimaatverandering en duurzaamheid. Ze hebben in hun project samengewerkt met leeftijdgenoten uit Merignac in Frankrijk. Ze verzamelen afval nabij de rivier in hun eigen woonplaats en vergelijken dat vervolgens met de vondsten van de Franse leerlingen. Van het ingezamelde afval maken ze kunstinstallaties. 
 
Op het Trinitas College (voortgezet onderwijs) in Heerhugowaard werd gewerkt aan een campagne voor de EU-verkiezingen. Dat deden de leerlingen samen met leeftijdsgenoten uit Duitsland en Italië. 
 

Over eTwinning: 15 jaar Europese samenwerking

Via eTwinning vinden ruim 750.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. Dit schooljaar bestaat eTwinning 15 jaar. In die tijd zijn veel succesvolle projecten gelanceerd. Op onze website is een terugblik te lezen. 
 
De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 8000 Nederlandse onderwijzers deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen ruim 2300 Nederlandse scholen zijn geregistreerd. 
 
eTwinning is onderdeel van subsidieprogramma Erasmus+, in Nederland is Nuffic de uitvoerende organisatie voor eTwinning Nederland. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids