VVD wil dat onderwijsinstellingen hun digitale veiligheid in kaart brengen

De VVD pleit ervoor dat universiteiten, hogescholen en mbo-scholen hun digitale in kaart brengen. Op die manier hoopt de partij dat er een stokje voor te steken dat er meer onderwijsinstellingen last krijgen van cybercriminelen, zoals bij de Universiteit van Maastricht recent wel het geval was. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De universiteit van Maastricht werd in de kerstvakantie door een cyberaanval met zogeheten ransomware getroffen, waarbij geld werd geëist om computerblokkades op te heffen. Een groot deel van de computersystemen werd lam gelegd. Dennis Wiersma, VVD-Kamerlid, stelt dat de beveiligingssystemen van de universiteit niet op orde waren. Hij denkt bovendien dat de cyberveiligheid van hbo- en mbo-scholen in ons land ook te wensen overlaat. 
 
Wiersma pleit er daarom voor dat Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ervoor zorgt dat alle scholen in het hoger onderwijs en in het beroepsonderwijs hun computersystemen op hun veiligheid gaan testen. Hij wil dat de conclusies van deze testen naar de Kamer gestuurd worden, zodat hij onderbouwingen van experts kan zien. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids