Normal_boeken__lezen

Nog steeds krijgen de meeste mbo-studenten geen geld terug voor hun ongebruikte schoolboeken, blijkt uit een rondgang van NOS op 3. Mbo-studenten willen dat minister Van Engelshoven meer actie onderneemt om te voorkomen dat zij onnodig geld uitgeven aan schoolboeken die uiteindelijk niet gebruikt worden in de les. Dit meldt NOS.

Uit de JOB Monitor van vorig jaar, een tweejaarlijkse enquête onder mbo’ers, bleek dat 43 procent van de mbo-studenten weleens heeft meegemaakt dat aangeschafte boeken aan het einde van het studiejaar niet zijn gebruikt. Een minderheid van de mbo-scholen geeft in zo’n geval geld terug aan het einde van het jaar. Dat betekent dat veel mbo-studenten geld kwijt zijn aan boeken die ze niet gebruiken.
 
Naar aanleiding van de enquête werd een motie van de VVD en SP ingediend en aangenomen waarin stond dat scholen moeten worden verplicht om ongebruikte boeken terug te kopen. Minister Van Engelshoven wil echter eerst de evaluatie van het 'servicedocument schoolkosten' afwachten. Hierin is afgesproken dat mbo-scholen periodiek moeten controleren of hun boekenlijsten nog up-to-date zijn en dat zij studenten alleen mogen vragen 'onderwijsbenodigdheden' aan te schaffen die voldoende intensief gebruikt worden. 
 
Sinds de invoering van het servicedocument in 2018 blijken scholen wel beter de vinger aan de pols te houden wat betreft onnodige schoolkosten, schrijft NOS. Op Landstede MBO in Zwolle kunnen studenten bij wijze van proef boeken maandelijks of per kwartaal aanschaffen. Andere mbo-instellingen laten de boekenlijsten extra goed controleren op ongebruikte boeken.
 
Het servicedocument schoolkosten wordt eind 2019/2020 geëvalueerd. Daarna wordt duidelijk of er daadwerkelijk een wetswijziging komt. 
 

Door: Nationale Onderwijsgids