Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

Wie beslist naar welke school je gaat: je ouders? Of beslis je dat zelf? En hoe komt het toch dat meiden in het onderwijs beter presteren dan jongens? Dit zijn een paar van de vragen waarover de achttien jongerenraadsleden met elkaar spraken tijdens de eerste bijeenkomst op 30 oktober. Dit meldt de Onderwijsraad.

Tijdens deze bijeenkomst deelden achttien jongeren met heel verschillende achtergronden - van 10 tot 22 jaar, van basisschool tot universiteit, van Groningen tot Maastricht –  hun ervaringen en meningen. “Voor het eerst in het 100-jarig bestaan van de Onderwijsraad hebben wij nu jongerenraadsleden”, zei voorzitter Edith Hooge bij de start. “Heel waardevol, want  jullie ervaren elke dag op school of studie het onderwijs in Nederland.”
 
De jongeren waarderen de keuzevrijheid in het Nederlandse onderwijs. Op de basisschool kiezen ouders vooral, gaandeweg hebben de jongeren zelf steeds meer inspraak.  Ze vinden het ook belangrijk dat ze andersdenkende leerlingen ontmoeten op school. 
 
Het onderwerp verschillen tussen jongens en meiden in het onderwijs riep veel reacties op. De jongeren zien om zich heen dat meiden vaak meer inzet tonen op school of in hun studie en dat jongens vaker laatbloeiers zijn. ‘Liever een zes zonder stress dan een zeven zonder leven.’ Ze vragen vooral meer aandacht in het onderwijs voor het aanwakkeren van motivatie en  maatwerk per leerling.
 
Over een half jaar komt de JongerenOnderwijsraad opnieuw bij elkaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids