Normal_werken_typen_bloggen_studeren_laptop_computer_freelance_zzp

Het doel van de nieuwe Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)-opleiding Vakman-Ondernemer is in één jaar een eigen bedrijf opzetten én een mbo-niveau 4 diploma halen. De opleiding gaat  in het nieuwe schooljaar van start op het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Dit meldt het Koning Willem I College. 

De nieuwe opleiding Vakman-Ondernemer gaat van start met studenten die aangegeven hebben graag hun eigen bedrijf te willen opzetten. Tijdens de opleiding wordt de studenten geen standaard lesprogramma aangeboden. Ze gaan actief aan de slag met het opstarten van hun bedrijf. Indien zij vragen hebben, kunnen zij bij een van de begeleiders terecht.
 

Verschillende richtingen

Suzanne Broeders van het Koning Willem I College, een van de partners van OndernemersLift+ geeft  aan dat de studenten allerlei verschillende richtingen op willen met hun bedrijf. “Een van de studenten wil bijvoorbeeld een chauffeursdienst oprichten, een ander gaat aan de slag als meubelmaker en een derde wil het reisbureau van zijn ouders voortzetten. Het zijn dus hele verschillende ondernemingen, die allemaal een eigen aanpak vergen. De studenten gaan vier dagen in de week naar school en daarnaast één dag per week stagelopen bij een bedrijf dat actief is in de branche waarin zij zelf willen gaan ondernemen. Tegelijkertijd willen we een aantal ervaren ondernemers betrekken bij de opleiding, zodat de jongeren ook van hen kunnen leren. We komen graag in contact met ondernemers die interesse hebben om hierin iets te betekenen.’ 
 

Samenwerking 

Daarnaast wil het college ook gebruikmaken van de kennis en kunde die aanwezig is binnen OndernemersLift+. Broeders: “Zij beschikken niet alleen over een groot netwerk, maar kunnen onze studenten via bijvoorbeeld de Start-Up Booster met tal van andere zaken verder helpen. Verder zijn er plannen om samen te gaan werken met de ondernemersprogramma’s en -opleidingen van HAS Hogeschool en Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.| 
 

Aan de slag als zzp’er

Volgens Broeders voorziet de nieuwe opleiding in een behoefte. “In het mbo worden studenten op dit moment vooral nog opgeleid om een beroep te gaan uitoefenen in dienstverband. Maar velen van hen gaan uiteindelijk toch als zzp’er aan de slag. Als ze die stap zetten, blijkt dat in de praktijk toch best moeilijk te zijn. Daarom is het mooi dat bij deze opleiding het leren van ondernemersvaardigheden en het opzetten van een eigen bedrijf hand in hand samengaan.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids