Logo_logo-gemeente-amsterdam

De gemeente Amsterdam verleent ruim 2,2 miljoen euro subsidie aan 32 projecten in het Amsterdamse mbo. Dat maakte wethouder Simone Kukenheim (mbo) vorige week bekend. Komend schooljaar voeren de Amsterdamse mbo-instellingen met deze subsidie innovatieve projecten uit om het onderwijs te verbeteren.  Met de projecten krijgen leerlingen onder andere les op de werkvloer, en krijgen ze een beter beeld van de opleiding en de arbeidsmarkt. Veel scholieren maken hun opleiding niet af omdat ze verkeerde verwachtingen hebben over het werk dat ze na de opleiding kunnen gaan doen. Dit meldt Gemeente Amsterdam.

De subsidieregeling is opgesteld om uitvoering te geven aan de twee ambities van de MBO-Agenda: toekomstbestendig middelbaar beroepsonderwijs en een optimale schoolloopbaan voor mbo-studenten. In totaal heeft de gemeente 35 subsidieaanvragen gekregen.
 
Wethouder Kukenheim: “Goede opgeleide mbo’ers zijn van groot belang voor de stad. Daarom is het noodzakelijk dat wij als college blijven investeren in een aantrekkelijk en vernieuwend mbo. Neem bijvoorbeeld de initiatieven ‘leren in de praktijk’, waarbij jongeren leskrijgen bij een werkgever. Zo kunnen studenten in de zorg – een sector die met tekorten kampt – al tijdens hun studie bij een zorginstelling aan de slag. Al werkend leren zij.”
 
De 32 projecten die subsidie krijgen, hebben gemeen dat ze bijdragen aan kwalitatief goed onderwijs. Ze bieden jongeren een succesvolle schoolloopbaan en bereiden hen goed voor op de eisen van de arbeidsmarkt en de samenleving. Zo brengen veel projectplannen het onderwijs naar de praktijk. Studenten moeten bijvoorbeeld op de werkvloer lessen volgen en projecten uitvoeren in opdracht van derden. Het ROC van Amsterdam gaat dit bijvoorbeeld doen om meer binding met de opleiding te creëren, waardoor de schooluitval met 20 procent moet dalen.
 
Een deel van de aanvragen richt zich op de modernisering van het curriculum, zodat het onderwijs toekomstbestendig wordt en kan inspelen op de tekorten op de arbeidsmarkt. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in diverse projecten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids