Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Kuik (CDA) maakt zich ernstig zorgen over het toenemende gebruik van lachgas en de gevolgen daarvan. Dit meldt de Tweede Kamer. 

Haagse ziekenhuizen zien volgens het AD een toename van het aantal lachgaspatiënten. Lachgasgebruik is laagdrempelig en lijkt onschuldig, zegt Kuik, maar de gezondheid en de verkeersveiligheid zijn volgens haar wel degelijk in het geding. Wat heeft staatssecretaris Blokhuis (Welzijn) tot nu toe met zijn ontmoedigingsbeleid bereikt? 
 
Het gebruik van lachgas is ook volgens de staatssecretaris een punt van zorg, maar lachgas is een legaal product. Hij wacht op de nieuwe risicobeoordeling van het product, die oktober 2019 verwacht wordt. Die beoordeling is belangrijk voor de aanpak van excessief lachgasgebruik. Blokhuis wijst erop dat het Trimbos-instituut het gebruik van lachgas in beeld brengt en nieuw preventiemateriaal ontwikkelt.
 
Uit eerder onderzoek van het Trimbos bleek dat lachgasgebruik onder mbo- en hbo-studenten van 16 tot en met 18 jaar tussen 2015 en 2017 was toegenomen: 29 procent gebruikte in 2017 weleens lachgas, tegen 20 procent in 2015. De partydrug kent nog steeds een stijgende populariteit. De komende tijd zal het instituut met een groep experts opnieuw naar de schadelijkheid van lachgasgebruik kijken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids