Normal_sp

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks vandaag de grootste partij bij de Europese Parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De partij kreeg 19,5 procent van de stemmen. Dit meldt ProDemos.

Op de tweede plaats volgt de VVD met bijna 16 procent. Daarna volgt D66 met 13 procent. Forum voor Democratie (7,9 procent) en PVV (7,6 procent) eindigen bijna gelijk op de vierde en vijfde plaats, waarbij Forum voor Democratie 17 stemmen meer kreeg.
 
Ter gelegenheid van de Europese Parlementsverkiezingen werd de uitslag gisteren bekendgemaakt in het Huis van Europa in Den Haag door Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos. Bij de bijeenkomst waren schoolklassen aanwezig van het Grotius College uit Delft en het Kalsbeek College uit Woerden. Namens de politieke partijen waren onder andere lijsttrekkers Paul Berendsen (De Groenen) en Reinier van Lanschot (Volt Nederland) aanwezig en kandidaat-Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA), Catharina Rinzema (VVD) en Aiman Al Gharabawy (DENK).
 
Bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen, in 2014, was de PVV de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen. Deze partij, die toen goed was voor bijna 15 procent van de stemmen, kan nu rekenen op 7,6 procent van de stemmen. De tweede partij was in 2014 de Piratenpartij met 14,5 procent van de stemmen. Hun samenwerkingsverband met ‘vandeRegio’ kon dit jaar rekenen op 1,8 procent  van de stemmen. 
 
In totaal stemden 6207 jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat zijn ongeveer evenveel leerlingen als bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014, toen 6299 scholieren stemden. De leerlingen brachten tussen donderdag 16 mei en woensdag 22 mei hun stem uit.
 
Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen. U kunt daar de landelijke uitslagen zien, onder ander per plaats en per school. Ook vindt u hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen. Het is ook mogelijk om uitslagen te vergelijken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Foto: Bart van Vliet voor ProDemos