Normal_medicijn_apotheek

50 mensen die nu geen werk of ander werk hebben, beginnen in september aan de opleiding apothekersassistent. Er is een groot tekort aan mensen met dit beroep. Dit project krijgt subsidie van de Europese Unie. Dit meldt Gemeente Amsterdam.

“Apotheken hebben een tekort aan personeel”, vertelt projectleider Helena Schuengel. “Door de vergrijzing neemt dat tekort verder toe. Kandidaten voor deze nieuwe opleiding komen van buiten het apothekersvak. Ze waren werkloos of zij-instromers: mensen die heel ander werk doen. Ook in Amsterdam en de omliggende gemeenten is veel vraag naar apothekers-assistenten.”
 

Klik met apotheker

In september begint bij het ROC van Amsterdam de nieuwe, korte opleiding voor apothekersassistent. Van tevoren doen de kandidaten een test om na te gaan of ze geschikt zijn voor de opleiding. Ook krijgen ze een loopbaangesprek, zodat ze een goed beeld krijgen van wat ze te wachten staat. Zij voeren daarna een gesprek met een apotheker om te zien of er een goede klik is.
 

Goed omgaan met klanten

Bij het beoordelen van de kandidaten wordt vooral gekeken naar de vaardigheden die iemand heeft. Schuengel: “Iemand van de kunstacademie heeft als apothekersassistent misschien niet zoveel aan zijn creativiteit. Maar die persoon kan wel goed zijn in het halen van deadlines of het omgaan met klanten. En die eigenschappen heb je als apothekersassistent nodig. We proberen mensen bewust te maken van vaardigheden die ze verder kunnen ontwikkelen.”
 

Wennen aan het werk

20 mensen volgen al een opleiding voor apothekersassistent bij het ROC Midden-Nederland in Amersfoort. Schuengel: “Ik krijg elke dag nieuwe aanmeldingen, ook uit Amsterdam. Als het goed is, beginnen 50 van hen straks aan de verkorte opleiding. Sommige apothekers hebben deze mensen alvast in dienst genomen, als algemeen medewerker. Zo kunnen ze alvast wennen aan het werk en onderdeel worden van het team.”
 

Door: Nationale Onderwijsgids