Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de dagelijkse zorg in de Nederlandse gezondheidszorg. Toch is de zorg die zij bieden nog weinig onderzocht. Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen van het Radboudumc maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar het werk van deze zorgprofessionals. Dit meldt ZonMw.

Wetenschappers moeten ervoor zorgen dat nieuwe kennis toegankelijker wordt, zegt Vermeulen. “Daar werken we aan met een nieuw ZonMw-project, IMPROVE!. We willen toe naar een lerende cultuur in teams gericht op kwaliteitsverbetering door toepassing van de nieuwste bewezen effectieve kennis. In het project werken we samen met mbo- en hbo-onderwijsinstellingen en de praktijk, ziekenhuizen en thuiszorg. We willen e-learnings of een website en andere makkelijk bruikbare materialen over verpleegkundige thema’s ontwikkelen, waarmee professionals kunnen reflecteren op hun dagelijks handelen en met nieuwe kennis aan de slag kunnen gaan.”
 

Actieonderzoek

Verpleegkundig handelen onderzoeken is ingewikkelder dan kijken of een pil goed werkt, benadrukt Vermeulen. “Verpleegkundigen doen meerdere dingen tegelijk, hun eigen gedrag is van invloed. Daar moet je in je onderzoeksdesign rekening mee houden. Daarom werken we steeds meer, ook gestimuleerd door ZonMw, met actieonderzoek en participerend onderzoek. Daarin ben je meteen met de praktijk aan het schakelen, om zo te leren en dingen te verbeteren.”
 
Zo wordt nu in een landelijk samenwerkingsverband het doorvoeren van de functiedifferentiatie onderzocht. “Mbo en hbo worden nu meer uit elkaar gehaald. Dat is beter voor de kwaliteit. Maar daar zitten voor de betrokkenen veel emoties aan vast. Hoe gaan zorgorganisaties daar mee om? We bekijken tegelijkertijd het effect van de differentiatie op verpleegsensitieve uitkomstmaten als voeding, pijn en dergelijke. We meten dus zowel op het niveau van de organisatie als op dat van de professional. Want die beide niveaus hangen nauw samen.”
 

Aandacht voor het verpleegkundig perspectief 

Professor dr. Hester Vermeulen is verpleegkundige en klinisch epidemioloog. Sinds 2016 is zij hoogleraar Verplegingswetenschap bij het Radboudumc. Voor ZonMw is Vermeulen lid van de programmacommissies Memorabel en Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO). Ook is ze als hoofdaanvrager IMPROVE! betrokken bij het programma Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Zorginstituut. Voor het programma Tussen Weten en Doen leidt zij projecten over zelfmanagement, implementatie en leiderschap.
 
Door: Nationale Onderwijsgids