Normal_5497

(Novum) - Het ROC Rijn IJssel in Arnhem betaalt 35 duizend euro om vervolging voor valsheid in geschrifte te voorkomen. Dat meldt woensdag het Openbaar Ministerie, dat deze afdoening passend vindt, omdat niemand er persoonlijk rijker van is geworden.

 Uit onderzoek door opsporingsdienst FIOD is gebleken dat de onderwijsinstelling door de valsheid in geschrifte tussen 2004 en 2007 ten onrechte 1,9 miljoen euro aan Europese subsidies heeft ontvangen via het ministerie van Onderwijs. De subsidie was verleend voor twaalf projecten die vervroegd schoolverlaten moesten tegengaan.

Het ROC had de administratie rondom de projecten niet tijdig op orde, terwijl dat wel een voorwaarde is om aanspraak te kunnen maken op de subsidies. De instelling bracht de administratie later op orde, maar veranderde de datum. De gedeclareerde werkzaamheden zijn overigens wel verricht.

Het onderzoek begon halverwege 2009. Vorig jaar heeft het ministerie van Onderwijs de subsidies op nul gesteld. Voor de uitbetaalde bedragen is een terugbetalingsregeling getroffen.

De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider, oud-docent Radboud Verberne (foto). Hij stelt woensdag in de Volkskrant te overwegen tegen de schikking in beroep te gaan. "Ik moet dat nog met mij advocaat overleggen. Wat meespeelt is dat Rijn IJssel nog steeds tegen mij aan het procederen is."

Hij vindt de 35 duizend euro 'geen hoog bedrag, maar het gaat mij meer om het principe'. "Ik ben blij dat opnieuw is vastgesteld dat de valsheid in geschrifte waar ik niet aan mee wilde werken, niet door de beugel kon."