Normal_5146

Mbo-studenten zijn gezonder gaan leven tussen 2008 en 2010. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO naar de leefstijl van mbo-studenten in studiejaar 2009-2010, zo meldt de MBO Raad. Het onderzoeksbureau voerde dit onderzoek ook al uit in studiejaar 2008-2009.

Voor het onderzoek heeft TNO zich gebaseerd op Testjeleefstijl.nu dat bestaat uit een leefstijlscan en fittest. Mbo-studenten voldeden vaker aan de Fitnorm, aan de norm voor sedentair gedrag (minder tijd zittend doorbrengen), waren matiger met frisdrank en gebruikten minder drugs.

Toch geeft TNO aan dat een relatief grote groep mbo-studenten nog een ongezonde leefstijl heeft. De ongezonde leefstijl geldt vooral voor bewegen, sedentair gedrag (zitten achter de computer en/of televisie), groente- en fruitconsumptie, alcoholgebruik bij minderjarige mbo-studenten, roken bij vrouwen en drugsgebruik.

Relatie met handleiding Gezonde School
De handleiding Gezonde School, die eind juni digitaal beschikbaar is, is een praktische werkwijze om planmatig met gezondheidsbevordering op school aan de slag te gaan. Onder Gezonde School vallen gezondheidsthema's als voeding en bewegen.

Uit het TNO-onderzoek blijkt op deze thema's nog behoorlijke winst te halen te zijn. Hiervoor kunnen scholen de handleiding Gezonde School gebruiken.

Testjeleefstijl.nu
Deltion College Zwolle en ROC Nijmegen hebben in het voorjaar van 2008 samen met TNO Testjeleefstijl.nu ontwikkeld. Dit is een leefstijlscan (inclusief een fitheidtest) voor mbo-studenten. Het doel van deze scan is het bewust maken van mbo-studenten van hun huidige leefstijl en kennis overdragen over een gezonde leefstijl.

Bijna 8.000 studenten (van 15 tot 28 jaar) hebben de leefstijlscan en fittest uitgevoerd in 2009-2010.