Normal_kapper_uiterlijke_verzorging_mbo

Zowel vakopleidingen als generalistische opleidingen blijven in de toekomst nodig. Technologische ontwikkelingen gaan geleidelijk en mensen passen zich daarop aan. Hierdoor zullen studenten niet zo gauw worden opgeleid voor verdwijnende beroepen. Dit zegt Thijs Bol, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Dit meldt NRC.

Bol onderzocht samen met drie collega’s de vraag: zijn specialistische vaardigheden nuttig als het gaat om loon en werkgelegenheid? Uit hun onderzoek blijkt dat mensen met een vakopleiding vaker werk hebben en ook goed verdienen. Een algemene opleiding komt meer van pas wanneer mensen besluiten ander werk te gaan doen dan dat waarvoor ze hebben gestudeerd. Dat betekent dat beide opleidingen nodig blijven in de toekomst, concludeert Bol. Omdat sommige taken op de arbeidsmarkt niet goed te voorspellen zijn, blijven er mensen nodig die flexibeler zijn in hun werk. 
 
Op een snel veranderende arbeidsmarkt heb je niets aan een vakopleiding, wordt tegenwoordig vaak gezegd. Studenten moeten minder specifieke kennis en meer algemene 21e-eeuwse vaardigheden aangeleerd krijgen. Maar volgens Bol gaan technologische ontwikkelingen geleidelijk en passen mensen zich daarop aan. Beroepen zullen daarom niet zonder meer verdwijnen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids