Normal_5018

Ruim 350 duizend vrijwilligers, waaronder veel mbo-studenten en medewerkers van mbo-scholen, staken hun handen uit de mouwen tijdens NL DOET op 18 en 19 maart, zo meldt de MBO Raad.

Ook Juan Hofland, de Landelijk Ambassadeur Beroepsonderwijs, had een actieve rol tijdens de landelijke vrijwilligersdagen.

Samen met mbo-studenten van ROC Nova College voorzag Juan ouderen in een Haarlems zorgcentrum van een speciale Lente Lunch. Vooraf gaf Juan de studenten workshops om hen voor te bereiden op het werken met ouderen.

Juan: "Het heeft me een andere kijk op vrijwilligerswerk gegeven. Ik vond het echt nice om een keer met ouderen aan tafel te zitten en ook de studenten vonden het leuk."

De studenten maakten een mooi bedankbord voor Juan. "Er kwam een jongen naar me toe die vertelde dat hij geïnspireerd was door mijn verhaal. Dat had ik nooit verwacht. Het is mooi dat je iets betekent voor een ander. Ik zei hem: ‘Je moet een doel hebben en daar naar toe werken, dan kom je er wel'.''

Landelijk ambassadeur mbo
Juan Hofland is in 2010 gekozen tot Landelijk Ambassadeur Beroepsonderwijs. Hij was student aan de CIOS-opleiding Sport en Bewegingscoördinator van ROC Nova College.

Tijdens zijn stage in een Ghanees weeshuis richtte Juan zich op respect en samenspel en bedacht ‘tweelingvoetbal' waarbij kinderen leren samenwerken door hand in hand te voetballen. Om het weeshuis financieel te ondersteunen zette Juan een low budget sportwinkel op met betaalbare sportartikelen.

Landelijke activiteiten
Niet alleen in Haarlem waren mbo-studenten aan het werk. Talloze mbo'ers deden mee aan NL DOET. Scholen organiseerden dit zelf of in samenwerking met de Slinger Jongeren. Deze organisatie wil jongeren meer betrekken bij de samenleving. Tijdens NL DOET mobiliseerden zij honderden mbo-studenten in heel Nederland.

Studenten van ROC van Amsterdam brachten een afwateringssysteem aan in de stallen van een kinderboerderij, knapten een rookruimte op in een opvanghuis voor zwerfjongeren en gingen op thuisbezoek bij Marokkaanse ouderen.

Mbo-studenten van ROC Mondriaan organiseerden in Den Haag een sport- en speldag voor basisschoolkinderen met gedragsproblemen. In Nijmegen verzorgden studenten van AKA Flex College ROC Nijmegen een lunch voor gehandicapten en in Alkmaar schilderden en sausten studenten van ROC Horizon College de muren van een jongerencentrum.