Normal_4262

(Novum) - Mbo'ers met klachten over de nieuwe examens Nederlands en rekenen kunnen terecht bij een speciale telefoonlijn. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft de klachtenlijn opgezet. Dat heeft de organisatie donderdag gemeld.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft al jaren een klachtenlijn voor de examens van middelbare scholieren. Uit de ervaringen van het LAKS weet het JOB dat de centrale examens niet altijd soepel verlopen. "Het is belangrijk dat studenten ergens terechtkunnen met hun klachten en problemen", zegt JOB-voorzitter Luuk Visser.

Het is de eerste keer dat de examens taal en rekenen voor het mbo worden gehouden. Het gaat om een proef. Ruim 3500 mbo'ers leggen de examens af. De examenperiode gaat maandag van start en loopt tot en met 17 februari. In maart krijgen de deelnemende instellingen de resultaten toegestuurd.

Het ministerie van Onderwijs heeft de examens in het leven geroepen om de taal- en rekenvaardigheden van mbo'ers te verhogen. Vanaf het schooljaar 2013-2014 moeten alle mbo'ers de toetsen gaan afleggen.