Normal_microphone-704255_960_720
Op 15 februari vond in het Provinciehuis in Zwolle de finale plaats van de Overijssel Debat Award 2019. Ruim 550 leerlingen deden dit jaar mee aan de voorrondes in de provincie Overijssel. Alleen de 20 beste debaters van de verschillende scholen streden vandaag in de finale elkaar in de Statenzaal van de provincie Overijssel. Na een intensieve dag debatteren oordeelde de jury dat Laura Tempel van ROC Aventus in Deventer de Overijssel Debat Award in ontvangst mocht nemen. Dit meldt provincie Overijssel.

'Zonder jongeren geen democratie'

 
De dag werd geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema die de volle zaal jongeren toesprak. Hij noemde daarin onder meer het belang van jongeren voor de democratie: “Jullie stem, of dat nu in discussies thuis is met je ouders, op school, door het meelopen in de klimaatmars of hier in deze Statenzaal – jullie stem is ontzettend belangrijk voor het politieke debat. Jullie stem is de toekomst. Zonder jongeren geen democratie!”
 

20 maart: verkiezingen Provinciale Staten

 
Om ook andere jongeren meer te betrekken bij politiek organiseerde de provincie Overijssel een ‘DemoCrazy’ festival voor alle meegereisde leerlingen en begeleiders. Onder de noemer DemoCrazy vinden in de laatste twee weken voorafgaand aan de verkiezingen door de hele provincie activiteiten plaats die de provincie Overijssel met jongeren samen organiseert. Met specifieke activiteiten gericht op jongeren wil de provincie jongeren structureel meer betrekken bij de politiek. Andries Heidema: “Niet alleen voor de gang naar de stembus op 20 maart, maar vooral om het hele jaar door jongeren en politiek aan elkaar te verbinden”.
 
Door: Nationale Onderwijsgids