Normal_4067

Sommige werknemers in het middelbaar beroepsonderwijs gaan met tegenzin naar school. Niet omdat het werk niet leuk is. Nee, ze voelen zich onveilig op hun werkplek. Ze zijn angstig, voelen zich ongemakkelijk en zijn blij als ze weer naar huis kunnen.

CNV Onderwijs start daarom het project Veilig werken in de school – Onderwijspersoneel werkt zelf aan een veilig werkklimaat. Hierin ligt de nadruk op wat de werknemer zelf kan doen om de veiligheid op de werkplek te vergroten.

Tijdens gesprekken met beleidsmakers en onderwijspersoneel wordt allereerst het bestaande beleid in kaart gebracht. De volgende stap is het ontwikkelen van een basistraining, die de onderwijscollega’s duidelijk moet maken welke acties zij zelf kunnen of zouden moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken ook worden uitgevoerd. Een veilige werkplek is namelijk niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever, ook de werknemer moet daar zijn steentje aan bijdragen.

In de basistraining gaan we ook in op de mogelijke oorzaken die er toe kunnen leiden dat collega’s iedere dag met tegenzin naar hun werk gaan en bekijken we hoe iedereen op de hoogte kan worden gebracht van de regels.