Normal_zonnepanelen__zonenergie__duurzaam

Op 30 januari ondertekenen dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid het convenant Klimaattechniek. Hiermee willen ze komen tot een mbo-opleidingsaanbod dat meebeweegt met de veranderingen in beroepen in de energietransitie, circulariteit en klimaatadaptie. Dit meldt De Bouwagenda.

De afspraken uit het convenant sluiten daarmee aan op het recente ontwerp-klimaatakkoord en laten zien dat mbo en bedrijfsleven inspringen op de vraag van de markt. De energietransitie vraagt namelijk niet alleen om méér vakkrachten, maar ook om meer gespecialiseerde vakkrachten. 
 
De ministers Van Engelshoven (OCW) en Ollongren (BZK) tekenen het convenant namens het rijk. Alle partijen zullen het convenant ondertekenen op een bijzondere locatie in Zoetermeer: de voormalige Tango-garage in de wijk Palenstein. Dit is een van de eerste wijken in Nederland die aardgasvrij wordt gemaakt. De gemeente Zoetermeer laat de garage ombouwen tot een innovatieve leeromgeving voor energietransitie voor onder meer de studenten van mboRijnland. 
 

Werkgaranties voor gekwalificeerde mbo-studenten

De verduurzaming van 6 miljoen woningen en 1 miljoen utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen) vraagt om vakmannen en -vrouwen die de benodigde kennis en vaardigheden onder de knie hebben. Het convenant ondersteunt de opleidingen om het onderwijs aan te scherpen en biedt mogelijkheden tot werkgaranties voor gediplomeerde mbo-studenten. De initiatiefnemers verwachten deze mbo-opleidingen op deze manier ook aantrekkelijker te maken.
 
Naast de ministeries van onderwijs en binnenlandse zaken zetten onder andere de MBO Raad, de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, Techniek Nederland, FNV en CNV de handtekening onder het convenant. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids