Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Vrijdag 14 december is het weer Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag staat de acceptatie van lhbti op school centraal. Minister Van Engelshoven brengt hiervoor in de ochtend een bezoek aan het IJsselcollege in Capelle aan de IJssel. Dit meldt Rijksoverheid.

De minister zal samen zal ontbijten met leerlingen van de school die een Gender and Sexuality Alliance (GSA) hebben opgericht. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. 
 
Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van het COC, belangenvereniging voor lhbt’ers. Het idee komt overgewaaid uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst georganiseerd nadat in korte tijd veel lhbt-jongeren zelfmoord hadden gepleegd. 
 
Paarse Vrijdag is sinds 2010 ook een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland. Aan de eerste editie in 2010 deden zo'n 150 scholen mee. Vorig jaar deden meer dan 900 Nederlandse scholen mee. Door op deze dag in het paars gekleed te gaan, tonen leerlingen, studenten en docenten hun respect voor mensen van alle soorten gender en seksuele oriëntatie, onder het motto ‘4 de liefde, draag paars’.
 
Meer informatie over Paarse Vrijdag is te vinden op www.schoolenveiligheid.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids