Normal_background-3470205__340

Als kinderen naar de middelbare school gaan, liggen er veel verleidingen op de loer, zoals snoepen, energiedrankjes en roken. Dit alles is slecht voor de mondgezondheid, en bovendien is een gebit pas op 22-jarige leeftijd volgroeid. De verleiding wordt kleiner wanneer deze producten niet meer in de schoolkantines worden verkocht. De petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ maakt zich hier hard voor. Dit meldt NVM-mondhygiënisten.

De petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ is een initiatief van bevlogen en betrokken moeder Ira van Eelen. Zij is de petitie gestart, omdat ze zich ernstig zorgen maakt over de mondgezondheid van de jeugd in Nederland. Uit onderzoek van TNO bleek onlangs dat de mondgezondheid van 11-, 17- en 23-jarigen is gestagneerd of zelfs verslechterd, zowel bij de jeugdigen met een hoge sociaaleconomische status, als bij de jeugdigen met een lagere sociaaleconomische status.

Ira van Eelen is tevens de oprichter van Toothcamp, de stichting die (pre)pubers wil stimuleren en informeren over het belang van een goede mondgezondheid. Momenteel is Toothcamp bezig lespakketten te ontwikkelen om een goede mondgezondheid bij (pre)pubers onder de aandacht te brengen, waarmee het onderwerp onder meer bij het vak Biologie aan bod kan komen.

De petitie ‘Snoep & frisdrank de schoolkantine uit’ wordt naast NVM-mondhygiënisten gesteund door beroepsorganisaties KNMT en ANT. De organisaties willen zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen, zodat zij een sterk signaal kunnen afgeven aan de overheid. 

De petitie is te vinden op stopsnoepenfris.petities.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids