Normal_passengers-1150043__340

De Groninger pilot van het Noorderpoort en Alfa-college om mbo-studenten buiten de spitsuren te houden, is een succes. Op 5 locaties zijn vorig jaar de lesroosters aangepast om zo de drukke ochtendspits te vermijden in het project Anders roosteren. Dit project wordt vanwege het succes mogelijk ook in het hoger onderwijs geïmplementeerd. Dit meldt RTV Noord.

In Groningen reizen elke dag zo'n 35.500 scholieren en studenten naar het voortgezet onderwijs en het mbo. 38 procent van hen doet dat tijdens de spits. Met het project anders roosteren hoopten Groningen Bereikbaar, Arriva en OV-Bureau Groningen Drenthe de drukte in het openbaar vervoer te kunnen verminderen door leerlingen buiten de spitsuren te laten reizen. Scholen konden hiervoor een financiële bijdrage krijgen die kon oplopen tot maximaal 25.000 euro, afhankelijk van het aantal mbo-studenten

Door het project Anders roosteren reisde het afgelopen schooljaar  5 procent minder studenten met het ov tijdens de ochtendspits en de pilot is daarmee een succes. De pilot blijft daarom doorlopen en de intentie is om ook de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen erbij te betrekken. Daarover volgen binnenkort gesprekken met de Hanzehogeschool.

Andere regio’s in Nederland, zoals Amsterdam, Arnhem-Nijmegen en de provincie Friesland hebben ook interesse in de Groningse aanpak en willen dit gaan uitrollen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids