Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Vijf projecten in het beroepsonderwijs strijden woensdag 28 november aanstaande om de Pro-Motor award 2018. De genomineerde projecten van mbo en hbo uit het hele land geven met een innovatieve aanpak invulling aan het maatschappelijke thema Leven Lang Ontwikkelen. Dit meldt PBT.

De Pro-Motor award wordt uitgereikt door de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Mariëtte Hamer: “De genomineerden zijn inspiratiebronnen voor bedrijven, opleidingen en beleidsmakers in de regio én in de steden voor het vertalen van plannen naar toepassing en praktijk. Die laatste twee woorden, toepassing en praktijk, vormen meteen het hart van hbo en mbo.”
 
Genomineerden van de Pro-Motor award 2018:
 
De Power Course - Hogeschool Arnhem Nijmegen / Sustainable Electric Energy Centre of Expertise 
Dit initiatief van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en hoogspanningsnetbeheerder Tennet richt zich op de bij- en opscholing van nieuwe en bestaande medewerkers van bedrijven in de energietransitie en duurzame energie. 
 
Open Learning Labs - Fontys Hogeschool Eindhoven Centre of Expertise High Tech Systemen en Materialen
Dit initiatief van het Fontys Centre of Expertise HTSM combineert allerlei leervormen voor studenten en werknemers in High Tech en agro-technische sectoren. Deelnemers leren in hun eigen omgeving en eigen tempo online, maar doen ook mee aan zogenaamde Lab-sessies om live te leren van experts. Er worden crossovers gemaakt met andere opleidingen en sectoren, zoals die in de zorg, de 3D-ontwikkeling, agro-tech en robotica. 
 
Beyond - Academy for medical devices and logistics, ROC Leeuwenborgh, Zuid Limburg
Dit project is een samenwerking van een groot cluster van medische bedrijven en organisaties met het mbo in Limburg. Daardoor is een krachtig initiatief ontstaan, dat zowel binnen de opleidingen als binnen de bedrijven mensen bijschoolt in het kader van de razendsnelle ontwikkelingen in deze vakgebieden.
 
Make IT Work - Hogeschool van Amsterdam en Nederland ICT
In het project ‘Make IT Work’ werft de hogeschool met bedrijven werknemers zonder achtergrond in ‘tech’ en biedt hen via omscholing nieuwe functies als IT-medewerker op hbo-niveau. Zo wordt de relatief hoge werkloosheid onder sommigen groepen hoger opgeleiden en het tekort aan informatietechnologen tegelijk aangepakt 
 
Extra Strong - ROC Mondriaan Haaglanden
Het initiatief Extra Strong richt zich op het leren van ‘kwetsbare medewerkers’ in zorg en welzijn, die moeite hebben met het bijhouden van de vele veranderingen in hun vak en sector. Het aanbod is heel doelgericht en focust zich op het voorkomen van uitval in de beroepspraktijk van mensen op mbo2 niveau voor wie upgrading naar het gewenste mbo3 niveau te veel gevraagd blijkt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids