Logo_lsvb__studentenbond__logo

Op zaterdag 24 november van 13.00 tot 15.00 uur organiseert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) samen met het LAKS, JOB, FNV Jong en ROOD in Den Haag een demonstratie tegen het schuldenstelsel. Met duizend jongeren zal er een route worden gelopen van het ‘Lange Voorhout’ naar het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap om vervolgens terug te keren naar het ‘Lange Voorhout’. Tijdens de demonstratie zal de schuldenberg en de druk die studenten door hun schuld ervaren worden uitgebeeld. Dit meldt de LSVb.

Met de invoering van het leenstelsel is de gemiddelde studieschuld gestegen naar 26.000 euro. Afgestudeerden zijn 35 jaar lang bezig met het afbetalen van deze schuld, ze betalen dus tot hun pensioen. Iets opbouwen wordt hen daarnaast bijna onmogelijk gemaakt doordat het steeds lastiger wordt om een vast contract te krijgen en de schuld wordt meegewogen bij de berekening van een mogelijke hypotheek. Dat is niet het enige nadelige effect van het schuldenstelsel. 
 
Sinds de invoering van het schuldenstelsel is het onderwijs minder toegankelijk geworden. Er stromen minder studenten vanuit het mbo door naar het hbo. Jongeren waarvan de ouders niet gestudeerd hebben, gaan zelf minder snel studeren evenals jongeren met een migratieachtergrond. Jongeren pikken het niet meer en gaan de straat op. Met de demonstratie willen zij aandacht vragen voor de benarde positie waarin zij verkeren en de overheid oproepen om in te grijpen en de basisbeurs weer in te voeren. Want iedereen heeft recht op onderwijs en schulden zouden niet de norm moeten zijn.
 
Lees hier een interview met LAKS, JOB en ROOD over de demonstratie: "Geen student, maar toch bang voor een studieschuld"
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids