Normal_paper-1100254__340

Ook jongeren die in jeugdzorginstellingen verblijven hebben recht op goed onderwijs. Een voorstel van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld waarin wordt bepleit dat leerlingen onderwijs op maat kunnen volgen ongeacht het niveau kan rekenen op Kamerbrede steun. Dit meldt GroenLinks.

De schoolloopbaan van jongeren in de jeugdzorg wordt dikwijls onderbroken. “Van patiënten en jeugdzorgmedewerkers krijgen we terug dat je als het meezit een VMBO-opleiding kan volgen op locatie,” aldus Westerveld. “Havo- of vwo-opleidingen lukken bijna nooit. Dat moet echt anders. In de eerste plaats hebben deze jongeren acute hulp nodig. Daarnaast hebben ze behoefte aan een toekomstperspectief. Dat iemand in de jeugdzorg terecht komt is al erg. Maar als tijdens de behandeling blijkt dat ook je toekomst uit zicht raakt omdat er geen onderwijs op maat wordt aangeboden, helpt dat niet bij iemand herstel. Deze jongeren mogen nooit het gevoel krijgen dat ze zijn afgeschreven. Maar ik kan me met de huidige chaos voorstellen dat gedachten wel eens die kant op gaan.

Op basis van de gesprekken die GroenLinks voerde met jongeren uit de jeugdhulp, concludeert Westerveld dat onderwijs op zijn best wordt ingezet als bezigheidstherapie. “Uiteraard beseffen we dat niet alle jongeren in de jeugdzorg onderwijs aankunnen, maar het lijkt me vanzelfsprekend dat we er als samenleving voor zorgen dat jongeren altijd hun recht op onderwijs behouden en ze de mogelijkheid geven verder te leren zodra dat maar enigszins kan. Of je ze nu de gelegenheid geeft een ambacht te leren of hun vwo-opleiding te vervolgen: het is me om het even. Zolang het de jongere in kwestie maar past.

Westerveld hoopt op snel resultaat nu de Tweede Kamer haar voorstel steunt. “Iedereen wil dat deze jongeren verder kunnen als ze eenmaal ontslagen zijn uit de zorginstelling. Maar we merken op dit dossier vaak dat de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs vaak naarv elkaar wijzen zodra niet 100 procent duidelijk is  waar de verantwoordelijkheden liggen. Daar is geen jongere mee geholpen. GroenLinks zal er alles aan doen om te zorgen dat dit voorstel goed wordt uitgevoerd en minister de Jonge en zijn collega Slob (Onderwijs) desnoods met suggesties bij de les houden.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids