Normal_vrouw__rekenen__studeren__financieel__moeder__zorgen__studie

Met de LSVb komen ook het LAKS, JOB, ROOD en FNV Jong in actie tegen het leenstelsel op zaterdag 24 november in Den Haag. De jongerenorganisaties organiseren gezamenlijk een protestmars. Dit meldt LAKS.

LAKS-voorzitter Jordy Klaas: "Scholieren moeten zich diep in de schulden steken om te kunnen studeren. Zo biedt het onderwijs niet meer de gelijke kansen die het zou moeten bieden." De negatieve gevolgen van het leenstelsel zijn volgens de scholieren en studenten duidelijk: steeds minder scholieren durven te studeren en een flinke lening aan te gaan en steeds minder mbo’ers stromen door naar het hbo. Scholieren van wie de ouders niet gestudeerd hebben, gaan zelf ook minder snel studeren, evenals scholieren met een migratieachtergrond.

Kansenongelijkheid

Voorzitter Klaas: "Het onderwijs is met het schuldenstelsel niet altijd meer voor iedereen toegankelijk. De gelijke kansen die het onderwijs zou moeten bieden, worden zo niet meer geboden." De scholierenorganisatie waarschuwt dat dit ook gevolgen heeft voor de hele samenleving. Volgens het LAKS zorgt de kansenongelijkheid in het onderwijs voor een kloof verder in de maatschappij. De studentenbonden kwamen eerder dit jaar ook al met het bericht dat studenten na het afstuderen nog moeilijk een huis kunnen kopen, omdat ze door hun hoge schuld bijna geen hypotheek meer krijgen.

Gevolgen voor iedereen

De gevolgen van het leenstelsel zijn volgens het LAKS groot voor alle jongeren, zeker nu er een structureel hogere rente komt op de studieschuld en blijkt dat de beloofde investeringen in het onderwijs uitblijven. "Het is daarom dat we met zoveel jongerenorganisaties dit organiseren, bijna iedereen krijgt met de problemen van het schuldenstelsel te maken. Het is goed dat we de krachten bundelen."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids