Normal_islam__hoofddoek

Een mbo-student van ROC Mondriaan moet op zoek naar een andere stageplek. Haar stagebedrijf wilde dat ze haar hoofddoek naar achteren droeg, maar zij weigerde dat. Volgens de school is het een veiligheidsvoorschrift, maar moslimpartij Partij van de Eenheid noemt het discriminatie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De mbo-student draagt haar hoofddoek volgens de islamitische regels strak om het hoofd met de oren, nek en het voorhoofd bedekt.  Haar stagebedrijf wilde dat zij haar hoofddoek naar achteren zou knopen, zodat haar gezicht duidelijk zichtbaar zou zijn. Dit wilde ze niet.
 
Na raadpleging van het schoolreglement van ROC Mondriaan bleek dat stageplekken in sommige gevallen deze eis aan stagiairs mogen stellen. Volgens de school zou de hoofddoek naar achteren knopen een veiligheidsvoorschrift zijn, bedoeld om te voorkomen dat de stagiair ergens achter blijft haken met haar hoofddoek. Stagebedrijven zoals zorginstellingen zouden deze voorwaarde mogen stellen.
 
De mbo-student en ook de Haagse moslimpartij Partij van de Eenheid spreken van stagediscriminatie: “Een school mag niet bepalen op welke manier je een hoofddoek moet dragen. Het is strijdig met het recht op vrijheid van religie''.  De partij wil dan ook dat het Haagse gemeentebestuur er bij de mbo-instelling op aandringt het voorschrift te schrappen.
 
Volgens ROC Mondriaan is het aan de zorgorganisaties om het kledingvoorschrift te veranderen. Wel benadrukt de school dat discriminatie en het weren van mensen meteen gemeld wordt aan stagebemiddelaar SBB “en dan wordt de vergunning van het stagebedrijf ingetrokken''.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids