Normal_kok_koken_horeca_mbo_kip_vlees_snijden

Van 26 tot en met 28 september vindt vakwedstrijd EuroSkills plaats in Budapest. EuroSkills zijn de Europese kampioenschappen voor beroepen. Elke twee jaar strijden honderden jonge vakmensen in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’. Dit meldt EuroSkills.

In Budapest strijden honderden deelnemers uit verschillende landen voor een plek op het erepodium. Ons land doet mee in diverse vakrichtingen, waaronder tuinaanleg, mobiele robotica, zorg, lassen, metselen en webdesign. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie van vertegenwoordigers van mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van onderwijs uit ons land.
 
De kandidaten hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo’ers. Het ministerie van onderwijs heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het reguliere onderwijsprogramma integreren. 
 
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door de ministeries van onderwijs en economische zaken en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids