Normal_fotoandydoornhein1229

Ruim 5 jaar geleden opende in Amsterdam de eerste en enige Jean School ter wereld. Initiatiefnemers ROC van Amsterdam en Stichting House of Denim vierden dit op vrijdag 14 september onder meer met de lancering van hét nieuwe denim boek: Jean School ™ Blue Book. Dit meldt ROC van Amsterdam.

Wereldwijd is er constante vraag naar denimtalent. Een opleiding waar jonge, creatieve en gedreven mensen het vakmanschap van denim design en development leren kon 5 jaar geleden dan ook niet langer uitblijven. Sinds de eerste mbo-studenten aan de slag gingen in het schooljaar 2012/2013, zijn inmiddels zo’n 110 diploma’s uitgereikt aan nieuwe denim developers. 
 
De unieke mbo-opleiding tot denim developer wordt aangeboden als niveau 4 opleiding in voltijd variant (3 jarig) en als internationale flex-opleiding (1-jarig traject) dat speciaal gericht is op havisten en internationale studenten. Jaarlijks starten zo’n 40 nieuwe studenten in de denim ateliers die onder andere zijn gevestigd in De Hallen in Amsterdam.
 
De afgelopen jaren is veel geïnventariseerd aan welke kennis behoefte is in de denim industrie, het curriculum voor de opleiding sluit naadloos aan op de behoefte van de arbeidsmarkt. De technische kennis van het ‘maken’ van is nu voor het eerst vastgelegd in het Jean School ™ Blue Book. Een praktijkgerichte publicatie voor eenieder met liefde voor denim. 
 
In 2009 werd de stichting House of Denim opgericht, een platform voor vakmanschap en vernieuwing in de denimbranche. Onderwijs is voor innovatie een cruciaal onderdeel, maar er bleek nergens ter wereld een jeans-opleiding. De krachten werden gebundeld met het ROC van Amsterdam en in 2012 was de allereerste Jean School ter wereld een feit.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids