Normal_kok_koken_horeca_mbo_kip_vlees_snijden

Trots, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid: stuk voor stuk eigenschappen die horen bij de beste vakman of vakvrouw van Europa. Maar wie gaat er met die titel vandoor? In de vijfdelige serie VakKing 2018 worden 11 mbo-studenten gevolgd die Nederland vertegenwoordigen op de EuroSkills kampioenschappen in Boedapest. Dit meldt NTR.

In elke aflevering van VakKing 2018 staan steeds twee vakgebieden en twee Nederlandse deelnemers centraal. In totaal worden 10 verschillende beroepsopleidingen uitgelicht. De passie voor het vak, het ontluikende zelfvertrouwen van de studenten en de prestaties op de Europese Kampioenschappen zijn hierbij de belangrijkste programma-ingrediënten.
 
De 11 kandidaten zijn echte uitblinkers. In het programma volgen we Aaron Preyer (Etaleren), Cariem Dijk (Stukadoren), Esther Weijenberg (Bloembinden), Fabienne Bakker (Gastvrouw), Guus van Velthuijsen (Meubelmaken), Hugo Rijsman (Lassen), Jochem Molenaar en Willem Stougie (Tuinaanleg), Roy Scheffers (Koken), Rutger van Antwerpen (Schilderen en Decoreren) en Sanne van Overdijk (Kapper) tijdens hun voorbereidingen de strijd aan te gaan met hun Europese vakgenoten. 
 
De arbeidsmarktkrapte is in de afgelopen acht jaar nog niet zo groot geweest als nu. Als er niets verandert worden er jaarlijks ongeveer 20.000 vakmensen minder opgeleid dan de markt vraagt. Er is  voor een aantal mbo-beroepen een tekort aan studenten waardoor zelfs sommige opleidingen gesloten worden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids