Normal_smartphone__student__telefoon__mobiel

Eén op de vijf jongeren stuurt weleens pikante foto’s via Whatsapp, e-mail of social media. Ook blijkt niet hacken, maar identiteitsdiefstal de grootste privacy vrees. Dit blijkt uit onderzoek van SmartStudentDeals.nl onder 475 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Dit meldt SmartStudentDeals.

Lageropgeleiden voorzichtiger

Uit het onderzoek blijkt dat lageropgeleiden vaak iets voorzichtiger zijn. Zo geeft 22 procent van de lageropgeleiden aan weleens berichten met pikante inhoud te versturen, tegenover 28 procent van de hogeropgeleide jongeren. Wel sturen lageropgeleiden vaker erotische filmpjes (15 procent) tegenover 6 procent van de hoger opgeleiden.

Onder hoger opgeleiden is sexting juist populairder. Eén op de tien van hen zegt weleens seksueel getinte beelden of tekstberichten te sturen. Vooral 20-, 24- en 25-jarigen zijn digitaal actief op dit gebied; één op de drie geeft aan weleens aan sensuele foto’s, filmpjes of sexting te doen.

Jongeren maken zich zorgen over privacy (maar ondernemen geen actie)

Toch blijkt privacy ook onder jongeren een actueel onderwerp. Zo geeft 76 procent aan zich door het nieuws bewuster te zijn van privacyrisico’s. Tegelijkertijd maakt één op de drie jongeren zich geen zorgen omdat ze niets te verbergen hebben en/of omdat ze zich er niet mee bezig willen houden.

Eén op de vijf jongeren geeft aan zich wel degelijk zorgen te maken over online privacy, maar ze passen ze hun internetgebruik niet aan. Vooral vrouwen ondernemen geen actie. Een kwart gaat gewoon verder zonder tegenmaatregelen. Dit tegenover één op de tien mannen.

Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op www.smartstudentdeals.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids