Normal_normal_homo_gay

De LHBT-film Anders, ontwikkeld in opdracht van de Provincie Drenthe, krijgt veel aandacht en is onlangs weer in de prijzen gevallen. Het verhaal gaat over een jongen die worstelt met zijn identiteit op het platteland en werd gemaakt in het kader van de Culturele Regenboogweek in Drenthe. Drentse scholen in het voortgezet onderwijs en mbo kunnen gebruikmaken van een lespakket dat is ontwikkeld op basis van de film. Het lespakket is voor klassen 3 en 4 van het havo en vwo en klassen 1 en 2 van het mbo. Dat meldt CMO STAMM. 

Kenniscentrum CMO STAMM coördineerde samen met onderwijsinstellingen de ontwikkeling van het lespakket, dat de film, drie lesbrieven en een evaluatieformulier bevat. Scholen in Drenthe kunnen gratis gebruikmaken van het lespakket dat zich niet alleen richt op transgenders.

“Het doel is om naar aanleiding van de film het thema ‘Anders’ breed te benaderen. Mensen die anders zijn, worden vaak met argwaan bekeken. Sommigen ervaren anderen die afwijken van de eigen normen als bedreigend of zelfs minderwaardig. Met dit lespakket gaan we met dit thema actief en op een persoonlijk manier aan de slag”, aldus CMO STAMM op haar website.

Op dit moment bevindt het lespakket zich nog in een pilotfase, maar deze eindigt per 1 september. Daarna is het gratis beschikbaar voor alle mbo- en middelbare scholen in Drenthe. 

De film Anders

In de film spelen onder andere Maas Bronkhuyzen, Juna de Leeuw en Kay Greidanus. Het scenario is geschreven door Paul Bontenbal en de regie lag in handen van Reinout Hellenthal. 

Anders ontving tot nu toe elf internationale prijzen. Daarnaast is de film geselecteerd voor het Oscar-gekwalificeerde Edmonton International Film Festival in Canada. De winnende film dingt mee naar een plek op de shortlist van de Oscars.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids en ANP