Normal_imke_wieffer_last_man_standing_mind

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen: ruim 1 op de 5 jongeren heeft voor zijn of haar 19e jaar al eens ernstige psychische problemen gehad en zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar. MIND wil hier iets aan doen met het event Last Man Standing. De opbrengst hiervan gaat naar het scholenproject MIND Young Academy, dat jongeren stimuleert te praten over hun problemen en om hulp te zoeken.  Dit meldt MIND.

Op zaterdag 23 juni 2018 vindt de tweede editie van Last Man Standing plaats: 250 mensen proberen die dag zo lang mogelijk op een paal te blijven staan in het Markermeer bij Schellinkhout. Met dit event vraagt MIND aandacht voor psychische problemen bij jongeren. Onder meer acteur, presentator en zanger Jasper Demollin, zangeres Sylvia Aimee, DJ Barry Paf, Expeditie Robinson-deelnemer Imke Wieffer en acteur Davy Eduard King hebben hun deelname al toegezegd. 
 
Bij de eerste editie van Last Man Standing in 2017 vroeg MIND aandacht voor de te lange wachtlijsten in de ggz. Directeur Marjan ter Avest: “Dit jaar kiezen we ervoor om aandacht te besteden aan psychische problemen bij jongeren, omdat 75 procent van de psychische problemen begint voor het 24ste levensjaar en veel jongeren het lastig vinden om te praten over hun problemen. Maar als je praat over je psychische klachten, kun je steun krijgen van je omgeving én kun je voorkomen dat je problemen verergeren.”
 
De opbrengst van Last Man Standing gaat naar het scholenproject MIND Young Academy, dat jongeren op het vmbo en mbo stimuleert te praten over hun problemen en om hulp te zoeken. Tijdens de lessen wordt onder andere stilgestaan bij het herkennen van psychische klachten, praten over psychische klachten en weten wat te doen wanneer je er last van hebt. De lessen worden gegeven door leeftijdsgenoten die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met psychische problemen, zogeheten peer educators.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids