Logo_regenboog__seksualiteit

Het bevorderen van LHBTI-acceptatie wordt ook verplicht in het mbo. Dat maakte minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs gistermiddag bekend in de Tweede Kamer. Op basis- en middelbare scholen is het bevorderen van LHBTI-acceptatie al verplicht sinds 2012. Dit meldt COC Nederland.

Minister Van Engelshoven maakte donderdag tijdens een debat over het Emancipatiebeleid bekend dat ze de zogenaamde kwalificatieregeling voor het mbo over seksuele diversiteit gaat aanpassen. Het COC wordt daarbij betrokken. De minister reageerde op vragen van onder meer Kirsten van den Hul (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66). De nieuwe regeling treedt naar verwachting in 2019 in werking. Op basis- en middelbare scholen is het bevorderen van LHBTI-acceptatie al verplicht sinds 2012. 
 
“Het is geweldig dat het mbo straks echt aan de slag moet met LHBTI-acceptatie, want juist op mbo-scholen worden LHBTI-jongeren nog vaak gepest”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Dat onze jarenlange inzet hiervoor nu dit resultaat oplevert is gewoon super.”
 
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau krijgen zes op de tien LHBTI-studenten in het mbo te maken met negatieve reacties op hun identiteit. Dat is vaker dan op andere schooltypen. Bijna de helft van de mbo-scholen doet nu niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen, concludeerde de Onderwijsinspectie in 2016.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids