Normal_samenwerking_instruct

ECDL Nederland (het Europees Computer Rijbewijs®) en educatieve uitgeverij Instruct kondigden woensdag hun samenwerking aan. De organisaties slaan de handen ineen om samen twee keuzedelen voor het mbo aan te bieden op het gebied van digitale vaardigheden. Het basisexamen is inzetbaar vanaf mbo niveau 2 en het examen voor gevorderden is bedoeld voor studenten vanaf mbo niveau 3.

Bijzonder is dat ECDL en Instruct een totaalpakket aanbieden dat bestaat uit lesmateriaal én een examen, zonder meerkosten voor de student. Het examen heeft twee delen: projectopdrachten waarin de vaardigheden uitgevoerd worden en een digitale eindtoets die het uiteindelijke eindcijfer bepaalt. Alle aspecten van digitale vaardigheden komen aan bod: basisvaardigheden zoals tekstverwerken, werken met spreadsheets, presentaties maken en informatie zoeken, maar ook onderwerpen zoals mediawijsheid, cloud computing, toepassingen met allerlei apps, security en privacy. Allemaal vaardigheden die een student kunnen helpen bij zijn ontwikkeling of zijn toekomst op de arbeidsmarkt.

Harald de Vries, programmamanager ICT bij ECDL Nederland vertelt: “Uit studies blijkt dat veel jongeren hun digitale vaardigheden overschatten. Daarom is certificering belangrijk omdat dit vaardigheden en kennis definieert die studenten nodig hebben. Ook valideert certificering de opleidingskwaliteit en motiveert het studenten om de opleiding succesvol af te ronden."

Directeur Anton Wesdorp van Instruct geeft aan: “In het mbo staat digitale vaardigheid sinds twee jaar hoog op de agenda. Ook in het basis- en voortgezet onderwijs is er steeds meer aandacht voor digitale geletterdheid en zelfs voor programmeren. Veel scholen ervaren die noodzaak. Docenten merken dat leerlingen uitgedaagd moeten worden, anders komen ze niet verder dan de smartphone. Er is continue aandacht nodig om leerlingen en studenten te leren omgaan met alle veranderingen.”

Instruct: ruim 25 jaar ervaring als educatieve uitgeverij

Instruct heeft meer dan 25 jaar ervaring met het ontwikkelen van lesmateriaal voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en opleidingsinstituten. Betrokken en enthousiaste medewerkers van Instruct ontwikkelen de producten, in nauwe samenwerking met docenten. Lesmateriaal wordt voortdurend aangepast en verbeterd om een optimale bijdrage te kunnen leveren aan het onderwijs. Instruct biedt methoden voor digitale geletterdheid/-vaardigheden, informatica, typevaardigheid en taal&rekenen voor het mbo.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids