Drie scholen op Valentijnsdag bekroond met Lang Leve de Liefde Award

MBO College Entree van mboRijnland,  het Pro College in Nijmegen en De Bernard Lievegoed School in Maastricht hebben indeze Week van de Liefde de Lang Leve de Liefde Award in de wacht gesleept. Ieder in een eigen onderwijscategorie. Met deze Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers de voortgezet onderwijs- en mbo-scholen in het zonnetje die uitblinken in aandacht voor relaties, seksualiteit, seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De verkiezing draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van relationele en seksuele vorming op scholen en aan de Gezonde School aanpak. Dit melden Soa Aids Nederland en Rutgers.

In de categorie mbo won het MBO College Entree van MboRijnland. Zij krijgen vandaag de award uitgereikt. Al jaren heeft de school het thema seksualiteit en seksuele diversiteit hoog in het vaandel staan. Het thema is bovendien verankerd in het beleid. "We vinden het indrukwekkend dat alle docenten worden getraind en gecoacht in het lesgeven over dit thema. Doordat docenten en andere medewerkers vertrouwd zijn met het thema relaties en seksualiteit is er veiligheid in de klassen en in de teams", benoemt de jury onder meer in haar rapport.

Pro College Nijmegen won in de categorie praktijkonderwijs. Alle leerjaren organiseert de school een themaweek ‘De Liefde’ waarin gebruik wordt gemaakt van het Lang Leve de Liefde lespakket. Ook in andere lessen is er aandacht voor het thema. "We zijn enthousiast over de nauwe samenwerking van het Pro College met de GGD, die trainingen voor docenten verzorgt, adviseert en de school informeert over het Gezonde School-beleid", licht de jury toe in haar rapport. 

De Bernard Lievegoed School in Maastricht is de winnende middelbare school. Het thema ‘Relaties en Seksualiteit’ wordt structureel onder de aandacht gebracht. Dit gebeurt o.a. door jaarlijks Lang Leve de Liefde lessen te organiseren. Daarnaast heeft de school een zeer actieve GSA-groep (Gender & Sexuality Alliance) van zo’n 20 leerlingen die zich samen met de leerlingenraad ervoor inzet dat iedereen, dus ook LHBT-leerlingen zichzelf kunnen zijn op school. Zo wordt er een Paarse Vrijdag georganiseerd en is de groep bezig om gender neutrale toiletten te realiseren. "Onze complimenten voor de GSA-groep. Op deze school krijgt het respectvol (leren) omgaan met verschillen in seksuele voorkeur of identiteit echt de aandacht", aldus de jury.

Het Pro College Nijmegen en de Bernard Lievegoed School ontvangen op respectievelijk 20 en 21 februari hun award.

Zie de www.langlevedeliefde.nl en www.seksuelevorming.nl voor een totaaloverzicht van winnaars. Ook zijn hier verschillende filmpjes te zien over de winnende scholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids