Minister De Jonge en speciaal rapporteur Azough openen Platform JEP

Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft gisteren officieel het nieuwe Platform JEP geopend. JEP staat voor Jeugdpreventie van Extremisme en Polarisatie. Jeugdhulpverleners maar ook docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen bij dit platform terecht met vragen wanneer zij te maken krijgen met radicaliserende jongeren. Dit meldt Stichting School & Veiligheid.

Platform JEP is een samenwerkingsverband van diverse organisaties met deskundige kennis over jeugdhulpverlening en radicalisering, waaronder de Expertise-unit Sociale Stabiliteit, het Familiesteunpunt Radicalisering en de Stichting School & Veiligheid. Het digitale platform en de bijbehorende telefonische JEP Advieslijn biedt deskundig advies voor professionals die met jongeren werken. De experts van JEP luisteren, delen hun kennis en kunde en geven advies.
 
Het platform is opgezet in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid naar het advies van 
speciaal rapporteur Naïma Azough. In haar rapport 'Weerbare jongeren, weerbare professionals' constateerde zij dat hulpverleners, docenten en andere professionals die met jongeren werken vaak niet weten wat zij aan moeten met jongeren die er extremistische ideeën op na houden. Ze adviseerde om kennis en interventies met elkaar te delen. 
 
Het platform is te vinden via www.platformjep.nl of telefonisch op 070-3334558 (Avieslijn). Docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen met vragen overigens ook terecht bij de Stichting School & Veiligheid.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids