Normal_windmolens_wind_energie

Afgelopen weken waarschuwde Bouwend Nederland en Uneto VNI dat er te weinig technisch personeel wordt opgeleid om onder andere de energietransitie soepel te laten verlopen. Er zijn meer technische mbo-studenten nodig. Dit meldt provincie Zuid-Holland.

De transitie naar aardgasvrij wonen, zoals afgesproken is in het regeerakkoord van 10 oktober 2017, vraagt veel technisch geschoolde krachten, die geleverd worden door het mbo. Ten eerste omdat zij de werknemers van de toekomst zijn, maar ook omdat hun vaak praktische aanpak en vernieuwende ideeën van grote waarde zijn.
 
Installatiebedrijf Freek van Os uit de omgeving Leiden zegt daarover: “Wij als installateur zitten te springen om goed opgeleide mensen. We zien het vak veranderen. Deden we vroeger een cv-ketel op hangen, tegenwoordig plaatsen we warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en alles met slimme regelingen aangesloten op het internet. Ander werk vraagt om een andere monteur, slimme handjes hebben we nodig. Sleutelen en met je hoofd bezig zijn. Ons vak verandert voortdurend, op het moment dat je van school komt is veel kennis al verouderd. Daarom is werken en leren zo een mooie combinatie, je staat middenin het vak.”
 
Tijdens het VanGasLos festival gaan de deelnemers, voornamelijk studenten en bedrijven, op een interactieve manier aan de slag in workshops over onder andere energieneutraal bouwen. Zes Leidse wijken zullen als eerste van aardgas af gaan en de mbo-studenten zullen daarin een grote rol spelen. 
 
Het festival wordt georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het MBO Rijnland, de Gemeente Leiden, het programmabureau WKZH en de provincie Zuid-Holland. Zij vinden dat de rol van de mbo-studenten tot nu toe onvoldoende belicht is en nemen het initiatief hier veel meer aandacht aan te gaan geven. Dit festival is de eerste van een reeks. Ook andere steden en mbo-opleidingen zullen hier in het aankomende jaar bij aanhaken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids