Meisjes niet enthousiast te krijgen voor technische mbo-opleidingen

Het aantal techniekstudenten op het mbo stijgt niet, waardoor er een tekort aan technici in het verschiet ligt. Met name het aantal meiden op technische mbo-opleidingen wil maar niet toenemen. Op sommige opleidingen is het percentage vrouw slechts twee procent. Dit meldt het AD.

Het aantal nieuwe studenten aan een technische mbo-opleiding is in vijf jaar tijd afgenomen van 45.000 tot 42.000. Slechts 14 procent van de nieuwe aanmeldingen is vrouw, en bij sommige opleidingen ligt dit percentage nog veel lager. Technische opleidingen op het hbo en aan de universiteit lijken aantrekkelijker voor vrouwen. Op het hbo is meer dan 20 procent van de technische studenten een vrouw, en op de universiteit zijn vergelijkbare percentages te vinden.

De problemen omtrent het aantrekken van vrouwen naar technische mbo-opleidingen is geen nationaal probleem, maar is terug te zien in vele andere landen. Nederland is in dat opzicht echter wel het slechtste jongetje van de klas, aldus Cocky Booij, directeur van het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO). Zij vindt onder andere dat opleidingsprogramma’s wel wat vrouwvriendelijker kunnen. “Neem informatica, dat kan voor veel meisjes heel interessant zijn. Maar daar moet je als school wel je best voor doen. De mbo’s willen wel, maar zouden er best wat harder aan mogen trekken.”

Het is belangrijk dat mbo-instellingen gaan laten zien wat vrouwen met een technische opleidingen kunnen doen later, vindt Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell en een pleitbezorger van techniek in het onderwijs. Het scholen- en bedrijvennetwerk waarbij het betrokken is, Jet-Net, gaat zijn activiteiten daarom uitbreiden naar het (v)mbo. Het doel hiervan is om leerlingen al in een vroeg stadium in contact te brengen met bedrijven.

De MBO Raad laat weten op de hoogte te zijn van problematiek, en is ook van mening dat het bedrijfsleven en het onderwijs nog een wereld te winnen hebben.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids