Normal_geld_briefgeld_munten

Het initiatief van de Brabantse scholengemeenschap De Rooi Pannen om studiekosten voor leerlingen te gaan betalen, is door Stichting Leergeld met enthousiasme ontvangen. De school wil door het betalen van bijvoorbeeld excursies en extra studiemateriaal als tablets zorgen voor meer gelijkheid tussen leerlingen. Dat meldt NOS.

Directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld zegt blij te zijn met het plan, vooral omdat kinderen op deze manier minder snel buiten de boot vallen bij vrijwillige schoolactiviteiten. Voor ouders van leerlingen voor wie dit soort uitstapjes te duur zijn, biedt de stichting hulp. Ook het ministerie van Onderwijs heeft laten weten geld vrij te maken voor gelijkheid in het onderwijs. Toch denkt Van den Biggelaar dat deze hulp voor sommige ouders nog niet toereikend is. Voor de actie van De Rooi Pannen is dan ook alle lof.

Van den Biggelaar zou graag zien dat scholen meer gaan nadenken over de financiële gevolgen voor gezinnen in het geval van extra kosten voor activiteiten. Vaak is daar sprake van spanning, zegt de directeur. Dat de Brabantse scholengemeenschap deze kosten nu vergoedt, is mogelijk vanwege de lage vaste lasten van de instelling. Een vrij uitzonderlijke situatie, zo stelt Stan Termeer van de VO-raad. Er zijn, tot dusver bekend, nauwelijks andere scholen die deze kosten op zich nemen. De actie van de vmbo- en mbo-school laat volgens Termeer zien dat de school zich onderscheidt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids